top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

‘Schengen’, het grootste grensvrije gebied ter wereld

In de rubriek ‘Babbel in de bubbel’ schrijft Tinne Horemans, eindredacteur van Brusselse Nieuwe, om de week over mistige woorden, ingewikkelde begrippen en curieuze fenomenen in de Brusselse bubbel.


“Paspoort, alsjeblieft!” Voor wie reist door landen in het zogeheten ‘Schengengebied’, behoort dat verzoek tot het verleden. Grenscontroles vinden enkel nog plaats aan de buitengrenzen van het hele Schengengebied.


Nieuwe EU-lidstaten treden echter niet zomaar toe tot deze zone. Ze moeten eerst aan een aantal voorwaarden voldoen om de veilige buitengrenzen te garanderen. Het gaat om afspraken over het visumbeleid, asielbeleid en de samenwerking tussen politie en justitie.


Als blijkt dat een land aan de voorwaarden voldoet, moeten alle Schengenlanden instemmen met de toetreding.


50 euro


Alle landen, dat zal Bulgarije geweten hebben. Het land is sinds 2007 lid van de EU, en voldeed volgens de Europese Commissie in 2011 al aan de voorwaarden, maar Nederland en Oostenrijk wilden Bulgarije niet bij de Schengenclub.


Volgens Nederland functioneerde de rechtsstaat in Bulgarije onvoldoende waardoor het de criminaliteit en corruptie niet goed kon aanpakken. Goede bescherming van de buitengrenzen is dan niet mogelijk, redeneerde het Nederlandse kabinet.


Voor wie de redenering niet begreep, gebruikte Rutte een niet mis te verstaan beeld. “Stel, als er dan een grenshek staat, en je kan met een 50-euro-biljet alsnog de grens over… Ik zeg niet dat het gebeurt, ik wil zeker weten dat het niet gebeurt.”


Lees deze Babbel verder op Brusselse Nieuwe

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page