top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

Pronken met Brusselse veren. Over ‘richtlijnen’ en ‘verordeningen’

In de rubriek ‘Babbel in de bubbel’ schrijft Tinne Horemans, eindredacteur van Brusselse Nieuwe, om de week over mistige woorden, ingewikkelde begrippen en curieuze fenomenen in de Brusselse bubbel.


“Goed nieuws: eind 2024 moeten alle nieuwe apparaten op de Nederlandse markt dezelfde USB-C-aansluiting hebben. Dat hebben we vandaag als kabinet besloten”, meldt de trotse Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat op LinkedIn. Eén oplader voor alle nieuwe apparaten. En dus minder kosten en gedoe voor de consument.


EU-richtlijn


Wat ze helaas, in tijden van EU-scepticisme, niet vermeldt: dit is uitvoering van Europese wetgeving, die dan ook in de hele EU zal gelden. Overigens was het de Nederlandse Europarlementariër Toine Manders (lees hier op Brusselse Nieuwe) die ooit het idee lanceerde.


Het gaat hier om een Europese ‘richtlijn’. Een lidstaat is verplicht die uit te voeren; hoe dat gebeurt is aan de lidstaten zelf. Gemiddeld duurt het nog twee jaar voor de lidstaten de EU-richtlijn hebben omgezet in nationale wetgeving, met rechten en plichten voor Europese burgers, bedrijven en lidstaten.


Lees deze Babbel verder op Brusselse Nieuwe

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page