top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

Op weg van Tirana naar Pristina: lunch in Mrizi i Zanave

"Enkel wat je hier niét kan vinden, zaaien we zelf. Zoals broccoli en Belgische spruiten." Altin Prenga, eigenaar van Agriturismo Mrizi i Zanave blaakt van trots. "De rest kopen we bij lokale boeren."We lunchen in Fishte, in het noorden Albanië, op weg naar Kosovo. In het restaurant zelf heerst een gezellige drukte: twee jonge Albanezen spelen piano en viool, aan tafels zitten complete families, inclusief baby’s. Wij zitten buiten, in de open lucht, aan houten tuintafels, op een heuvel met wijds uitzicht, onder een bladerdak van bomen.


De prijs houdt Prenga met opzet laag. "Ik wil er zijn voor iedereen", gaat hij verder, "ook voor wie het niet breed heeft." Niet alleen koopt hij groenten en vlees bij lokale boeren, ook het personeel komt uit de buurt. ‘In mijn keuken werken vrouwen omstreeks de leeftijd van 50 of 60, vrouwen die onze traditionele keuken goed kennen. Die kennis combineer ik met nieuwe know how, uit Italië bijvoorbeeld. Na het toetje zal ik jullie een rondleiding geven."Even verderop, de heuvel af, zien we waar hij z’n Belgische spruiten zaait, lopen we een worstenkamer in, zijn we zijn kaasfabriek, zijn bier- en wijnkelder, zijn wijnhuis, …


Prenga wordt hier klaarblijkelijk zo gelukkig van.


"Zullen wij maar 's aan onze moestuin beginnen? En onze palinka-stokerij?", vraag ik. Onder een blakende zon wandelen we weer naar het restaurant.
13 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page