top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Naar de hemel zonder trekhaak

Gaat de ouwe Peugeot het nog redden? Ergens aan de oostelijke rafelrand van ons continent verschenen op het dashboard plots onheilspellende signalen die geen enkele garagist op de Balkan nog kon thuisbrengen. Hoog tijd dus om te koersen naar de westelijke rafelrand. Online was mijn oog gevallen op een tweedehandsje mét trekhaak, af te halen tegen een schappelijke prijs in een gehucht in West-Vlaanderen.

“Vanaf de grote baan links, bij een WO I-begraafplaats, en dan nog een keer rechts, bij de volgende WO I-begraafplaats”, had het reisadvies van de verkoper geklonken. Een man die duidelijk doordrongen is van de littekens in het landschap van zijn grootouders, waar ruim een eeuw geleden Europa’s ‘Grote Oorlog’ de akkers met bloed doordrenkte.

Maar ik heb me voorgenomen om er voor de verandering eens een vrolijke Europese roadtrip van te maken, zonder zwaarmoedige overpeinzingen bij elke gepasseerde brug, synagoge of gedenksteen tussen Zwarte Zee en Noordzee.

Natuurlijk maak ik een diepe buiging voor alle historici en verhalende journalisten die het inferno in Europa’s bloedlanden beschrijven; hun boeken stapelen zich in mijn werkkamer op. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan: ik verlang naar Oostenrijkse Kaiserschmarrn, een schnaps in Beieren en aan het eind van de reis vette friet en Belgisch bier.


Zwetschkenröster


Laten we wel wezen: Europa is naast dat ‘schuldige landschap’ vol gruwelen ook een aandoenlijke, grappige vlek op aarde. En vanuit die optiek wordt met de juiste dosis mededogen zelfs een optreden van het duo Peter Alexander & Mariandl iets om naar uit te kijken.


Lees deze column verder op Brusselse Nieuwe
9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page