top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

“Meer subsidiariteit”, zegt BBB

In de rubriek ‘Babbel in de Bubbel’ schrijft Tinne Horemans, eindredacteur van Brusselse Nieuwe, om de week over mistige woorden, ingewikkelde begrippen en curieuze fenomenen in de Brusselse bubbel.


Brusselse Nieuwe beschouwde onlangs het BBB-verkiezingsprogramma ‘Iedere dag BBBeter’ van naderbij. Wat wil de BBB van de EU? “Meer subsidiariteit”, zegt de partij voor de boeren en de burgers. Maar… wat is dit?


Onderaan eerst


In het woord herken je het Latijnse ‘sub-’ wat ‘van onderen naar boven’ betekent. In het algemeen betekent het ‘subsidiariteitsprincipe’ dat een hogere instantie zich niet met zaken mag bemoeien die beter of even goed op een lager niveau geregeld kunnen worden. In Brussel: de EU mag zich niet mengen in zaken die de EU-lidstaten even goed (of zelfs beter) thuis kunnen regelen. Denk aan onderwijs, cultuur of gezondheidszorg.


“Meer subsidiariteit. Terug dus naar de grondleggers van de EEG!” gaat BBB verder. Terug naar 1958? Eigenaardig, want dit principe werd pas in de jaren ’80 geïntroduceerd, door nota bene oud-premier Ruud Lubbers. Met als doel de lidstaten meer invloed te geven. En in 2009 (Verdrag van Lissabon) werd het nog eens flink uitgebreid. Ook mede op aandringen van Nederland. Precies omdat burgers – wellicht ook Caroline van der Plas – nog steeds het gevoel hadden dat onnodig veel zaken op Europees niveau werden aangepakt.


Lees deze Babbel verder op Brusselse Nieuwe

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page