top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

De kracht van een ‘Europees burgerinitiatief’

Een jaar geleden berichtte Brusselse Nieuwe over het burgerinitiatief ‘Bontvrij Europa’. Het initiatief riep op om het fokken van pelsdieren en de handel in hun pels te verbieden in de hele EU. In Nederland is het fokken al verboden, maar bont verkopen kan nog altijd. In Polen en Denenmarken is zelfs nog geen fokverbod.


Meer dan een miljoen Europeanen ondertekenden de petitie, onder wie 42.000 Nederlanders. Dat betekent dat de Europese Commissie ernaar moest kijken.


Ook burgers


De Europese Commissie is de enige EU-instelling is die een wetsvoorstel kan doen. Maar het Europees Parlement, de enige rechtstreeks verkozen EU-instelling, kan de Commissie via een resolutie hiertoe oproepen. Ook burgers kunnen dit – sinds 2007 – via een zogeheten ‘burgerinitiatief’ (EIB).


Wie een initiatief wil starten, moet een burgercomité oprichten dat bestaat uit minstens zeven EU-burgers, uit minimaal zeven EU-landen. Zo’n initiatief mag betrekking hebben op alle gebieden waarop de Commissie een wetsvoorstel mag doen, zoals klimaat, energie, landbouw, consumentenbescherming, vervoer, volksgezondheid, digitale rechten, of – denk aan Bontvrij Europa – het welzijn van dieren.


Lees de Babbel verder op de website van Brusselse Nieuwe

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page