top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

“Mensen weten nauwelijks wat wij hier doen.”

Ze is één van de ruim 32.000 ambtenaren die werken voor de Europese Commissie, het ‘dagelijks bestuur’ van de Europese Unie. “Met wat ik hier in Brussel doe heb ik veel meer invloed dan ik als ambtenaar in Den Haag zou hebben.” De Nederlandse Laura van Kampen (37) steeg afgelopen maart op de Brusselse carrièreladder met een promotie tot deputy head of unit DG Trade. “Ach, zoveel stelt ‘t niet voor”, lacht ze bescheiden.


In de Brusselse bubbel zijn ze nou eenmaal gek op ingewikkelde functieomschrijvingen – administrator, contract agent, case handler, head of sector, deputy head, head, director, deputy director general, director general. De allerhoogste baas op het ‘departement’ waar Van Kampen werkt is de Letse Eurocommissaris Valdis Dombrovskis.


“Ik begon hier zo’n tien jaar geleden, en ik had geen idee voor hoelang ik zou blijven. Maar als je eenmaal voor de Commissie werkt raak je er snel aan verknocht. Het is afwisselend werk, op het hoogste niveau. Je draagt bij aan de toekomst van Europa en je werkt met mensen uit verschillende culturen. Hier was ik naar op zoek.”


Na haar studies in Amsterdam werkte ze korte tijd voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Ethiopië. “Ik zag welk beleid vooral níet goed werkt en ik wist meteen: ik ben het type dat zélf aan beleid wil sleutelen. Mijn vader tipte me toen: ‘Moet je je niet eens opgeven voor een concours voor een baan in Brussel?’”


Gedropt in Iran


Van Kampen is inmiddels verantwoordelijk voor de dossiers anti-dumping en anti-subsidie, ofwel: ze werkt aan regelgeving die de banen van tienduizenden Europeanen beschermt tegen vijandige verstoringen van de EU-interne markt. Voorbeeld: er komen klachten binnen van Europese staal- of chemiebedrijven over importen vanuit China of elders tegen dumpprijzen in Europa. Tegen die veel te goedkope prijzen kunnen de Europese bedrijven op hun eigen markt niet concurreren. “Dan kunnen wij als Commissie besluiten om een zaak te openen en de partijen om informatie te vragen. In het uiterste geval eindigt het met het opleggen namens de EU van importheffingen.”


Lees verder op Brusselse NieuweLaura van Kampen

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page