top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Gillende keukenmeiden in Orbánistan

Het is zijn materiaal, hij lééft ervan. Maar de politieke absurditeiten in Hongarije stapelen zich in dusdanig tempo op, dat zelfs de alerte stand up comedian András Somogyi het amper kan bijhouden. “Never a dull moment”, lacht hij, nippend aan een glas in een café in hoofdstad Boedapest.


In zijn land staat Somogyi bekend als dé imitator van de autocratische premier Viktor Orbán die al ruim twaalf jaar onafgebroken aan de macht is. Jaren waarin Orbán zich – met homofobe wetgeving, hard antimigratiebeleid en racistische uitspraken – ontpopte tot kwelgeest van de Europese Unie. Op Europese toppen in Brussel valt er met Orbán, die zichzelf een ‘illiberaal’ noemt, dan ook weinig te lachen.


Maar voor komiek Somogyi (37) vormen Orbán en diens politieke entourage juist een onuitputtelijke bron van hilariteit. Nauwgezet bestudeerde hij de mimiek, de zenuwtics, en het stemgeluid van de premier. Het resultaat: met zijn Orbán-persiflages trekt Somogyi volle zalen; de filmpjes worden massaal gedeeld.


“Soms denk ik, het wordt hoog tijd voor een nieuwe premier, want ik heb alle grappen nu wel gemaakt. Maar gelukkig word ik telkens weer verrast met nieuwe, tenenkrommende ontwikkelingen in de politiek.”


‘Brussels’ onweer


Naar voorbeelden daarvan hoef je niet ver te zoeken, blijkt op de dag dat ik Somogyi ontmoet: de nationale feestdag op 20 augustus jongstleden. Hongaren vieren dan de stichting van hun land met steevast, ter afsluiting, vuurwerkshows door het hele land.


Lees verder op Brusselse NieuweSomogyi interviewend in Budapest

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page