top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Zonder EU-miljarden krijgt Hongaarse premier Orbán het benauwd

De situatie in zijn land is hopeloos, maar het is wel goed materiaal voor een grap, zegt de Hongaarse stand-upcomedian András Somogyi. Iedereen in Hongarije kent zijn filmpjes waarin hij de Hongaarse premier Viktor Orbán imiteert.


De ochtend dat we elkaar spreken is net bekend geworden dat het jaarlijkse vuurwerk tijdens de nationale feestdag, op 20 augustus, vanwege dreigend onweer met een week is uitgesteld. De regering had deze keer aangekondigd als de "grootste vuurwerkshow in de geschiedenis van Hongarije".


Veel aanhangers van premier Orbán waren al naar de hoofdstad Boedapest gekomen, extra gemotiveerd vanwege de beloofde en gesubsidieerde lage bierprijs van omgerekend 75 eurocent voor een halve liter.


Volgens Somogyi is het uitstel daarom extra pijnlijk voor Orbán. "Maar de premier zal daar vast wel een slimme draai aan geven." In een café in Boedapest improviseert de komiek razendsnel een denkbeeldige toespraak van Orbán waarin de premier zijn volk uitlegt wiens schuld het is dat ze voor niets zijn gekomen.


"Wij Hongaren zijn christenen. We hebben de boodschap begrepen. Het is Brussel dat het onweer op ons heeft afgestuurd. Maar wij zullen overleven!" In het café, waar iedereen meteen het kenmerkende stemgeluid van Orbán herkent, wordt hardop gelachen om Somogyi's parodie.Comedian András Somogyi met naast zich een antivuurwerkposter

De grap 'Brussel heeft het gedaan' staat niet ver van de Hongaarse politieke werkelijkheid, waarin Orbán steevast klaagt dat 'Brussel' hem de les wil lezen. In kwesties als de opvang van migranten - Orbán weigert deelname aan een gezamenlijk opvangbeleid binnen de EU - krijgt hij in eigen land veel steun. Orbáns anti-migratiebeleid is een van de redenen voor zijn populariteit in Hongarije, dat merendeels nationalistisch-conservatief stemt.


Maar in zijn huidige botsing met Brussel heeft Orbán een probleem van geheel andere orde: Hongarije dreigt namelijk miljarden aan EU-subsidies mis te lopen, en dat gaat mogelijk elk Hongaars huishouden pijn doen. Want de Hongaarse economie is sterk afhankelijk van EU-geld.


Coronaherstelfonds


Vanwege zorgen over de verslechterende kwaliteit van de Hongaarse rechtspraak en de aanhoudende corruptie weigert de Europese Commissie vooralsnog geld uit te keren aan Hongarije. De Commissie heeft sterke vermoedens dat te veel EU-subsidies terechtkomen bij ondernemers die zijn gelieerd aan Orbáns regering.


Lees verder op NOS Nieuws

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page