top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Wat heeft Orbán te verbergen?

Krijgt Brussel Hongarije op de knieën?


In de Brusselse wandelgangen gaan de veiligheidsgordels om, nu het eindspel tussen de EU en de Hongaarse premier Viktor Orbán is begonnen. De inzet: miljarden aan EU-subsidies waar Orbán recht op meent te hebben. Het geld is afkomstig van de Europese belastingbetalers. Maar sinds er met het zogeheten rule of law-instrument strengere voorwaarden gelden waar een land aan moet voldoen – deugdelijke rechtspraak en democratie – is de geldkraan naar Orbán dichtgedraaid.


Aanstaande vrijdag, 18 november, vergaderen minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en zijn Europese collega’s over de rechtsstaatsproblemen in Hongarije. En ruim twee weken erna buigen de Europese ministers van Financiën zich over Europa’s kwelgeest Viktor Orbán. Hoe gaat deze strijd aflopen?


De in Brussel gehate Hongaarse autocraat hanteerde lange tijd een succesvol verdienmodel. Orbán gaf Brussel de schuld van alles wat fout gaat, maar hij en zijn clan van ondernemende Hongaarse vrienden profiteerden wel volop van het EU-geld. Ofwel: Brussel bashen en tegelijk de Brusselse subsidiemiljarden cashen.


Maar die vlieger gaat niet meer op, sinds de Europese Commissie de Hongaarse regering verdenkt van corruptie en grootschalig misbruik van EU-geld. De uitkering van ruim 13 miljard euro (miljarden uit het Herstelfonds én uit de reguliere EU-begroting) aan Hongarije werd opgeschort. Veeg eerst je stal maar eens schoon en dan praten we verder, klonk de Brusselse vermaning aan Boedapest.


Eerst zien, dan geloven


Die harde opstelling lijkt te hebben gewerkt, want Orbán presenteert nu een pakket hervormingen waarmee hij de blokkade van de EU-miljarden hoopt op te heffen. De meest in het oog springende belofte: de invoering van een gloednieuwe Hongaarse Integriteitsautoriteit. Die moet onafhankelijk toezicht gaan houden op de besteding van het Europese geld.


Lees deze column verder op Brusselse NieuweDe Hongaarse schrijver András Forgách


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page