top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

Trialoog, triloog, trillend oog

In de rubriek ‘Babbel in de Bubbel’ schrijft Tinne Horemans, eindredacteur van Brusselse Nieuwe, om de week over allerlei mistige woorden, ingewikkelde begrippen en curieuze fenomenen in de Brusselse bubbel.


De ‘trialoog’ (ook wel ’triloog’ genoemd) is een belangrijke fase binnen het Europese wetgevingsproces. De Europese Commissie doet een wetsvoorstel, waarna de EU-lidstaten (de Raad) en het Europees Parlement hun standpunt bepalen. Zowel de Raad als het Parlement schrijft een tekst op basis van het wetsvoorstel van de Europese Commissie.


Drie


Hebben beide instellingen hun standpunt bepaald, dan is het tijd voor de ‘trialoog’. Een woord dat, gevormd naar analogie van ‘dialoog’, ‘driehoeksoverleg’ betekent. Het gaat om een informeel gesprek tussen vertegenwoordigers van drie EU-instellingen. De Raad en het Europees Parlement onderhandelen met elkaar. De Europese Commissie treedt op als bemiddelaar.


Compromis


Doel van dit driegesprek? Een tekst die voor elk van de drie instanties aanvaardbaar is: een ‘compromistekst’, een voorlopig akkoord. Aan de kant van de Raad leidt het EU-voorzittende land de gesprekken (op dit moment, voor een half jaar: Spanje). Aan de kant van het Europees Parlement is dat de ‘rapporteur’ of ‘hoofdonderhandelaar’.


Lees deze Babbel verder op Brusselse Nieuwe

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page