top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Nederlander aan basis van Volt Hongarije

Nooit, in al die tijd, bang geweest? Wel eens gevreesd voor een klop op de deur van Hongaarse autoriteiten?


Peter Kramer wuift de vragen laconiek weg. Al ruim dertig jaar gaat de Nederlander eigenwijs zijn gang in Hongarije, het land van de autocratische premier Viktor Orbán. “Ik arriveerde hier in de vrolijke, veelbelovende jaren ’90. Nu is het pure maffia. Een dictatuur.”


Hij kwam in Hongarije terecht door de liefde voor een Hongaarse met wie hij later drie dochters kreeg. Nog altijd zijn ze samen en wonen nu in Gödöllö, het barokke stadje even buiten Boedapest. In de hoogtijdagen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie had keizerin Sisi er haar favoriete jachtkasteel.


Nooit, in al die jaren, overwoog de in Oldenzaal geboren Kramer om zijn mening te verbergen. In één van zijn recente Facebook-posts beschrijft hij Orbán als ‘the King of the Hybrid Regime and the Abuser of the Cohesion Funds’, ofwel: Orbán de grote misbruiker van Europees subsidiegeld.


Deze week werd bekend dat Brussel de blokkade van de uitkering van EU-subsidiemiljarden aan Orbán handhaaft, wegens zorgen over de aanhoudende corruptie in Hongarije. Tot half december heeft de Hongaarse premier nog de tijd om de overige Europese regeringsleiders te overtuigen dat hij de corruptie structureel zal aanpakken.


Blote voeten


Eerst zien dan geloven, want die corruptie zit inmiddels in de haarvaten van de samenleving, weet Kramer. Hij kent de verhalen van Hongaren die in bedrijven, in handen van Orbáns vrienden, gestraft worden nadat ze kritiek uiten. “Je verspeelt je kans op promotie of, erger, je wordt direct ontslagen.”


Lees de column verder op Brusselse NieuwePeter Kramer

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page