top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

Márki-Zay’s vrouw beschadigen kostte een fooi

Op 23 oktober 2021 reden we naar Hódmezövásárhely, de stad waar Péter Márki-Zay burgemeester is. Begin oktober werd hij verkozen tot leider van de gezamenlijke oppositie. Nu is hij uitdager van Orbán bij de verkiezingen in april 2022. Op mij maakte hij die dag indruk. Zijn vriendelijke voorkomendheid, zijn energieke uitstraling, zijn welbespraaktheid en vooral: zijn moed. Het opnemen tegen Orbáns propagandamachine? Wat een durf, dacht ik in de auto op weg naar huis. Precies op dat moment kreeg Tijn een app van een Nederlands-Hongaarse vriend: “Márki-Zay’s vrouw, een vroedvrouw, wordt nu al beschimpt in de media. Onder haar verantwoordelijkheid zouden twee baby’s gestorven zijn… ”


Het bericht kwam van Origo.hu, een nieuwswebsite op de hand van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán. “Mogelijk meerdere baby’s gestorven in verloskundepraktijk van Péter Márki-Zay en zijn vrouw”, kopte de website. Tijdens thuisbevallingen zou Felícia Márki-Zay fouten hebben gemaakt. Omdat ze geloof zou hechten aan allerlei complottheorieën, volgde ze verplichte voorschriften niet op. Als gevolg van die nalatigheid, stierf een baby van nog geen twee maanden oud, beweerde Origo.


“Ken je dat verhaal over Agnes Geréb nog? Op die emotie hebben ze ingespeeld en de vrouw van Márki-Zay te gronde gericht”, appt dezelfde vriend twee maanden later. Gynaecologe Agnes Geréb, voorvechtster van het recht op thuisbevallen in Hongarije, zat enkele maanden vast op verdenking van kwakzalverij en het in gevaar brengen van mensen, schreef Trouw in 2010.


Márki-Zay en zijn vrouw Felícia spanden een rechtszaak aan. Het verhaal bleek onwaar. Origo moet nu 2 miljoen Forint schadevergoeding betalen vanwege smaad en laster.


Omgerekend betekent die schadevergoeding ongeveer 6000 euro.


Voor deze fooi is het koppel Márki-Zay enorme schade toegebracht. Volgens geruchten is de verloskundepraktijk inmiddels ook failliet.Péter Márki-Zay en zijn vrouw Felícia

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page