top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Kosovo staat heel augustus in het teken van trouwen

Gestaag groeit de eindeloze stoet auto's voor de Kroatisch-Servische grenspost. De wachttijd is inmiddels twee uur en de hitte is ondraaglijk. Bijna alle auto's hebben Zwitserse, Duitse, Oostenrijkse, Belgische of Nederlandse nummerplaten. Om de tijd te doden wandelen vrouwen en kinderen in de berm mee met de trage karavaan. De voertaal is Albanees en er wordt gelachen en samen gedronken uit flessen met lauw water.

"We moeten nog twee landen doorkruisen: Servië en Noord-Macedonië", verzucht de Zwitserse chauffeur naast me door zijn geopende raampje. "Maar dan zijn we weer thuis bij de familie in Kosovo!"


Dit is het wonderlijke tafereel dat zich ieder jaar in de eerste week van augustus afspeelt op de snelwegen van de Balkan. Tienduizenden Kosovo-Albanezen, wonend en werkend in West-Europa, reizen dan af naar hun vaderland waar de hele maand augustus in het teken staat van bruiloften: die van henzelf, of die van familieleden.


Bruiloftsseizoen


Voor het kleine Balkanland Kosovo, waar ruim twintig jaar geleden nog een oorlog woedde, is het bruiloftsseizoen behalve een flinke inkomstenbron ook een grote reünie van gebroken families. Want de Kosovaren in Kosovo zélf kunnen geen kant op: die mogen zonder visum namelijk niet vrij reizen naar Europa.


Lees verder op NOS Nieuws
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page