top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Hongaarse Erasmusstudenten dupe van zoveelste aanvaring Orbán met Brussel

In de voortdurende politieke strijd tussen de Europese Unie en de Hongaarse premier Viktor Orbán gaat het voor het eerst om iets zeer tastbaars: het stopzetten van nieuwe Erasmusbeurzen voor Hongaarse studenten. Zo'n beurs kunnen studenten krijgen als ze in een ander Europees land gaan studeren, maar voor Hongaren staat de regeling dus op de helling. Reden: de EU wil niet langer samenwerken met Hongaarse universiteiten die in de politieke greep van Orbán terecht zijn gekomen.


Het is de zoveelste aanvaring van Orbán met Brussel, met als inzet de rechtsstaat in Hongarije. Die wordt volgens de EU door Orbán en zijn regeringspartij Fidesz stelselmatig uitgehold. Daarom besloot de EU eind vorig jaar om uitbetaling van Europese subsidiemiljarden aan Hongarije voorlopig op te schorten.

Orbán moet eerst de corruptie uitbannen in Hongarije. Het land is recent door Transparency International nog gecategoriseerd als corruptste land in de EU.


Pijn wordt gevoeld


Het steeds strengere EU-optreden gaat elke Hongaar pijn doen, zeggen experts die de corruptie en de afbraak van de democratie in Hongarije al jaren kritisch volgen. Tegelijk klonk die waarschuwing abstract: alleen corrupte politici en ondernemers in en rond Orbáns kliek zouden hierdoor worden getroffen, zo leek het.


Lees verder op NOS NieuwsKinga Balázs

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page