top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

EU-koning niet welkom op EU-Balkantop in Tirana

Voor premier Mark Rutte wordt het misschien wel het spannendste avontuur van het jaar: de aanstaande EU-Balkantop, dinsdag 6 december, in de Albanese hoofdstad Tirana. Albanië is hot sinds het programma Wie is de mol? er onlangs werd opgenomen. Nederlandse toeristen ontdekten daardoor het land dat tot 1991 nog volledig geïsoleerd was en leed onder een extreem wreed communistisch regime.


Nu is Albanië officieel kandidaat om toe te treden tot de Europese Unie. Ook Rutte heeft inmiddels een zwak voor het Balkanland: tussen hem en de excentrieke Albanese premier Edi Rama, een voormalig kunstenaar, broeit al een tijdje een opmerkelijke bromance, die resulteerde in een gezamenlijk opiniestuk. Dat stuk kun je lezen als een leidraad bij deze Balkantop. “Samenwerken in Europa maakt ons sterker”, klinkt daarin hun gezamenlijke, hartverwarmende oproep.


Kortom, het wordt dus een beetje de top van Rama en Rutte. Maar als ik me even met het protocol mag bemoeien: waarom reist koning Willem-Alexander niet mee? Er zit daar in Tirana namelijk een koninklijke Albanese familie weg te kwijnen in eenzame vergetelheid.


Hondenscheten


Mijn eerste kennismaking met het Albanese koningshuis herinner ik me vooral door de adembenemende stank die de honden van Leka I produceerden. Het was 2008, en ik had me gestort in een tot mislukken gedoemd filmproject over de koninklijke Albanese Zog-dynastie.


Lees de column verder op Brusselse NieuweTroonpretendent Leka II en zijn vrouw in Tirana

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page