In de rubriek ‘Babbel in de Bubbel’ schrijft Tinne Horemans, eindredacteur van Brusselse Nieuwe, om de week over allerlei mistige woorden, ingewikkelde begrippen en curieuze fenomenen in de Brusselse bubbel.
Een bekende Nederlander in de Europese Commissie was tot voor kort Frans Timmermans. Timmermans was als Eurocommissaris verantwoordelijk voor de Europese Green Deal, die de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal moet maken. Nu Frans Timmermans lijsttrekker wordt van de combinatie PvdA/GroenLinks, draagt Nederland een vervanger voor: Wopke Hoekstra.
De Commissie telt 27 Eurocommissarissen, één uit elke lidstaat. Allen moeten ze overigens het belang van de Europese Unie behartigen, niet dat van hun eigen land. Net als Timmermans/Hoekstra heeft elke Eurocommissaris een of meerdere portefeuilles, toegekend door de voorzitter, op dit moment Ursula von der Leyen. Samen met de EU-buitenlandchef, een soort Europese minister voor Buitenlandse Zaken, vandaag Josep Borrell, vormen zij het college van Eurocommissarissen.
Het personeel – economen, juristen, enz. – vervult de dagelijkse werkzaamheden van de Europese Commissie. Ze zijn ondergebracht in departementen (de directoraten-generaal of DG’s) met telkens een bepaalde portefeuille. Het DG Klimaat heeft de Europese klimaatwetten (Green Deal) ontwikkeld en waakt ook over de uitvoering.
Wetgevend initiatief
De Europese Commissie is de enige EU-instelling die wetgeving voorstelt. De achterliggende idee: deze wetgeving zou meer het algemeen belang van de EU en zijn inwoners dienen dan het geval zou zijn als de wetsvoorstellen afkomstig waren van de regeringen van afzonderlijke lidstaten. Over deze voorstellen geven het Europees Parlement en de lidstaten vervolgens hun standpunt. Vers in het geheugen ligt wellicht nog Timmermans’ omstreden natuurherstelwet, die heel wat kritiek kreeg uit het Europees Parlement.
Lees deze Babbel verder op Brusselse Nieuwe
Kommentare