top of page
  • Foto van schrijver@tijnsadee

Brussel mist opnieuw Bosnische signalen

In de vroege ochtend zitten Goga en Elmir Prevljak aan de koffie op een terras aan het Bosnische Boračko-gletsjermeer. Goga wijst naar de overkant, naar het Herzegovina Lodges-complex dat ze ruim tien jaar geleden uit het niets hebben opgebouwd. Nu zitten de houten huisjes elke zomer vol met toeristen.


“Buiten het toeristenseizoen, als we meer tijd hebben, spring ik ’s ochtends aan onze oever het water in en zwem naar dit terras,” zegt Goga. “En dan staat Elmir mij op te wachten met handdoek, kleren en espresso.”


De bergen rond het meer vormen het spectaculaire decor van Goga’s jeugd. Hier groeide ze op, als dochter van Bosnische Serviërs, en gaf ze het jawoord aan Elmir, zoon van Bosnische moslims.

“Het is dat jij naar onze religieuze achtergrond vraagt, want voor ons deed en doet het er niet toe of je Servisch-orthodox, moslim of Bosnische Kroaat bent.


Elmir valt Goga bij: “Godsdienst bepaalt niet mijn identiteit. Ik geloof in goeie mensen, niet in religieuze mensen.” Voor het koppel, vijftigers inmiddels, is het daarom extra pijnlijk als ze terugkijken op hoe voormalig Joegoslavië in de jaren negentig door oorlogen uiteenspatte. ‘Hun’ Bosnië-Herzegovina, ooit de multi-etnische en meest gemêleerde deelrepubliek in Joegoslavië, zou het zwaarst worden getroffen.


Op de vlucht voor het geweld belandden Goga en Elmir als twintigers in Nederland waar ze in Arnhem een nieuw leven opbouwden. “Daar wonen nog altijd onze dierbaarste vrienden, Nederland is ons tweede thuisland,” zegt Goga.


Maar Bosnië, waar hun familie en achtergebleven studievrienden wonen, bleef als eerste thuisland trekken. “Jaren na de oorlog in Bosnië zijn we daarom, voorzichtig, begonnen, met een paar huisjes aan het meer,” zegt Elmir. “Die verhuurden we gedurende de zomermaanden. De overige tien maanden woonden en werkten we in Arnhem. Inmiddels is het andersom.


Diaspora


De kinderen, in Nederland, zijn inmiddels volwassen. Goga en Elmir kunnen zich nu volledig storten op hun gasten waarvan velen eenzelfde diaspora-achtergrond als zij hebben: Bosnische Nederlanders, ooit gevlucht.


Lees verder op Brusselse NieuweElmir en Goga Prevljak aan het Bosnische Boračko-gletsjermeer

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page