top of page
  • Foto van schrijverTinne Horemans

"Ach, de Duitsers noemden het een mädchenmarkt"

Feest in het zuid-Hongaarse stadje Pécsvarad vandaag. De Pécsvarad Meisjesmarkt! We zijn er weer bij...


Als we op zoek gaan naar de wortels van de Pécsvárad Meisjesmarkt, moeten we meer dan 300 jaar teruggaan in de geschiedenis.


Pécsvárad, de bloeiende middeleeuwse stad, raakte tijdens het Turkse tijdperk in verval. Nadat de Turken in 1696 waren verdreven, woonden hier 18 (12 Hongaarse, 4 Servische en 2 Hongaars-Duitse) gezinnen. De lokale etnische groepen leefden vreedzaam samen, maar trouwden alleen binnen hun gemeenschap.


Dus in de herfst, als het grote werk op het bouwland klaar was, de nieuwe wijn in de kelders stond en de kastanjes rijp waren, nodigden ze verre familieleden uit uit de omliggende dorpen, maar ook uit de noordelijke valleien van de Mecsek, en zelfs uit de Sárköz, om jongeren de kans te geven elkaar te leren kennen.


Deze traditie is weer tot leven gebracht door de jeugd in Pécsvárad en Zengővárkony, en sindsdien komen bezoekers niet alleen uit de omgeving maar ook van ver, die worden verwelkomd met een folkloristische show, een ambachtsmarkt, podiumprogramma's en concerten...


Dit is Lara, rechts op de foto, met haar vriendinnen. Ze komen uit het dorp Gyönk, 40 kilometer verderop. "De meiden die meedoen aan de markt komen overal vandaan uit deze streek", zegt Lara.

Vraag aan één van de organisatoren, Gergely Sárközy, waarom het een 'markt', een 'vásár' heet. Hij zegt: "Ach, de Duitsers, toen ze hier eeuwen geleden kwamen, noemden het de mädchenmarkt, en dus zijn we het zo maar blijven noemen."


(Scroll vanaf de mannen met de hoedjes naar rechts om meer foto's te zien)


De meisjes draaien rondjes op het podium om de jury 360 graden zicht te bieden op hun kleding.


Vandaag om 16u30 volgt de uitslag!

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page